COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ WITH ANSWER

Here we are providing you COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MULTIPLE CHOICE QUESTIONS WITH ANSWER. This is useful for GATE exam and also useful for all technical related government EXAM. You may download this below the post.


1. Compression efficiency is compared against
(a) ideal compression
(b) adiabatic compression
(c) botii isothermal and adiabatic compression
(d) isentropic compression
(e) isothermal compression.
Ans: e

2. Aeroplanes employ following type of compressor
(a) radial flow
(b) axial flow
(c) centrifugal
(d) combination of above
(e) none of the above.
Ans: b

3. Inter cooling in compressors
(a) cools the delivered air
(b) results in saving of power in compressing a given volume to given pressure
(c) is the standard practice for big compressors
(d) enables compression in two stages
(e) prevents compressor jacket running very hot.
Ans: b

4. An ideal air compressor cycle without clearance on p-v diagram can be represented by following processes
(a) one adiabatic, two isobaric, and one constant volume
(b) two adiabatic and two isobaric
(c) two adiabatic, one isobaric and one constant volume
(d) one adiabatic, one isobaric and two constant volume
(e) two isobaric, two adiabatic and one constant volume.
Ans: a

5. An ideal air compressor cycle with clearance on p-v diagram can be represented by following processes
(a) one adiabatic, two isobaric, and one constant volume
(b) two adiabatic and two isobaric
(c) two adiabatic, one isobaric and one constant volume,
(d) one adiabatic, one isobaric and two constant volume
(e) two isobaric, two adiabatic and one constant volume.
Ans: b

6. What will be the volume of air at 327°C if its volume at 27°C is 1.5 m3/mt
(a) 3 m3/mt .
(b) 1.5 m3/mt
(c) 18 m3/mt’
(d) 6 m3/mt
(e) 0.75 m3/mt.
Ans: a

7. The work done per unit mass of air in compression will’be least when n is equal to
(a) 1
(b) 1.2 ,
(c) 1.3
(d) 1.4
(e) 1.5
Ans: a

8. Isothermal compression though most efficient, but is not -practicable because
(a) ityrequires very big cylinder
(b) it does not increase pressure much
(c) it is impossible in practice
(d) compressor has to run at very slow speed to achieve it
(e) it requires cylinder to be placed in water.
Ans: d

9. Ratio of indicated H.P. and brake H.P. is known as
(a) mechanical efficiency
(b) volumetric efficiency
(c) isothermal efficiency
(d) adiabatic efficiency
(e) relative efficiency.
Ans: a

10. The ratio of work doen per cycle to the swept volume in case of compressor is called
(a) compression index
(b) compression ratio
(c) compressor efficiency
(d) mean effective pressure
(e) compressor effectiveness.

Ans: d


NOTE:- If anyone have any questions or problems about this post please contact jigssolanki1995@gmail.com . jigssolanki.in taken this file from social media or other Internet websites.

Post a Comment

0 Comments