FLUID MECHANICS MCQ WITH ANSWER

Here we are providing you FLUID MECHANICS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS WITH ANSWER. This is useful for GATE exam and also useful for all technical related government EXAM. You may download this below the post.


       Fluid Mechanics is an essential subject in the study of the behaviour of fluids equally when at rest and when in motion whether a house hold application such as the mains water supply, the natural gas supply or industrial such as the design of the body of an automotive car, airplane, train or the provision of electricity from a hydropower plant.

1. Property of a fluid by which its own molecules are attracted is called
(a) adhesion
(b) cohesion
(c) viscosity
(d) compressibility
(e) surface tension.
Ans: b

2. Mercury does not wet glass. This is due to property of liquid known as
(a) adhesion
(b) cohesion
(c) surface tension
(d) viscosity
(e) compressibility.
Ans: c

3. The property of a fluid which enables it to resist tensile stress is known as
(a) compressibility
(b) surface tension
(c) cohesion
(d) adhesion
(e) viscosity.
Ans: c

4. Property of a fluid by which molecules of different kinds of fluids are attracted to each other is called
(a) adhesion
(b) cohesion
(c) viscosity
(d) compressibility
(e) surface tension.
Ans: a

5. The specific weight of water is 1000 kg/m”
(a) at normal pressure of 760 mm
(b) at 4°C temperature
(c) at mean sea level
(d) all the above
(e) none of the above.
Ans: d

6. Specific weight of water in S.I. units is equal to
(a) 1000 N/m3
(b) 10000 N/m3
(c) 9.81 xlO3 N/m3
(d) 9.81 xlO6N/m3
(e) 9.81 N/m3.
Ans: c

7. When the flow parameters at any given instant remain same at every point, then flow is said to be
(a) quasi static
(b) steady state
(c) laminar
(d) uniform
(e) static.
Ans: d

8. Which of the following is demensionless
(a) specific weight
(b) specific volume
(c) specific speed
(d) specific gravity
(e) specific viscosity.
Ans: d

9. The normal stress in a fluid will be constant in all directions at a point only if
(a) it is incompressible
(b) it has uniform viscosity
(c) it has zero viscosity
(d) it is frictionless
(e) it is at rest.
Ans: e

10. The pressure at a point in a fluid will not be same in all the directions when the fluid is
(a) moving
(b) viscous
(c) viscous and static
(d) inviscous and moving
(e) viscous and moving.
Ans: e

NOTE:- If anyone have any questions or problems about this post please contact jigssolanki1995@gmail.com . jigssolanki.in taken this file from social media or other Internet websites.

Post a Comment

0 Comments