Saturday, 15 April 2017

MOST IMPORTANT PREVIOUS QUESTION WITH ANSWER FOR SSC

Hello,

         Today, I am  providing you MOST IMPORTANT PREVIOUS QUESTION WITH ANSWER FOR SSC. This is useful for upcoming SSC exam.


1. पोत निर्माण यार्ड - मझगाॉव डॉक कहाँ स्थित है ? [SSC Tier 1 2015] 

A) विशाखापत्तनम 
B) कोच्ची 
C) कोल्कता 
D) मुंबई 

Answer: मुंबई

Mazagaon Dock is located in which city?

-- Mumbai


2. दक्षेस (SAARC) का प्रथम सम्मलेन कहाँ हुआ था ? [SSC Tier 1 2015]

A) काठमांडू 
B) ढाका 
C) नई दिल्ली 
D) कोलंबो 

Answer: ढाका

Where was the first conference of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) held?

Answer: dacca

3. निम्नलिखित में से क्या ब्रेटन वुड्स का संस्थान नहीं है ? [SSC Tier 1 2015]

A ) इनमें से कोई नही 
B ) अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष 
C ) विश्व बैंक 
D ) आर्थिक सहयोग एवं विकास संगठन (OECD)

उत्तर : अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष

Which of the above is not a Bretton Woods Institution?

Answer: International Monetary Fund

4. विद्युत धारा का मापन निम्नलिखित में से किस उपकरण का प्रयोग करके किया जाता है ? [SSC Tier 1 2015]

A) एमीटर 
B) वाल्टमीटर 
C) एनेमोमेटेर 
D) वाटमीटर 

Answer: एमीटर

Electric current is measured using which of the following instrument

-- Ammeter

5. निम्नलिखित में से किस पर्वतीय स्थल को वज्रपात स्थल के नाम से जाना जाता है ? [SSC Tier 1 2015] 

A) गंगटोक 
B) शिलांग 
C) उटकमण्ड 
D) दार्जिलिंग 

Answer: दार्जिलिंग

Which hill station's name means 'place of the thunderbolt'? 

-- Darjeeling

6. ब्राउन एयर शब्द का प्रयोग किसके लिए किया जाता है ? [SSC Tier 1 2015]

A) अम्लीय धुआं 
B) प्रकाशरसायनिक धुआं 
C) सल्फर धुआं 
D) औद्योगिक धुआं 

Answer: प्रकाशरसायनिक धुआं

The term 'brown air' is used for 

-- Photochemical smog

7. विधायिका को किस प्रकार की सरकार में कार्यपालिका से अधिक प्राथमिकता मिलती है ? [SSC Tier 1 2015] 

A) राष्ट्रपति सरकार 
B) संघीय सरकार 
C) अधिकारवादी सरकार 
D) संसदीय सरकार 

Answer: संसदीय सरकार

The legislature gains a priority over the executive in 

-- a parliamentary government


8. निम्नलिखित में से क्या संघ राजक्षेत्र नहीं है ? [SSC Tier 1 2015]

A) दादरा एवं नगर हवेली 
B) लक्षद्वीप 
C) पुंडुचेरी 
D) नागालैंड 

Answer: नागालैंड

Which of the following is not a Union Territory?

-- Nagaland


9. प्रतिहार वंश का महानतम राजा कौन था ? [SSC Tier 1 2015]

A ) वट्सराज 
B ) भोज (मिहिर भोज )
C ) दन्तिदुर्ग 
D ) नागभट्ट II 

उत्तर : वट्सराज

The greatest king of the Pratihara dynasty was 

-- Vatsaraj

10. 1939 में , सुभाषचन्द्र बोस किसे हराकर कांग्रेस पार्टी के अध्यक्ष चुने गए थे ? [SSC Tier 1 2015]

A) पट्टाभि सीतारमैया 
B) जवाहरलाल नेहरू 
C) मौलाना अबुल कलाम आजाद
D) वीबी पटेल 

Answer: पट्टाभि सीतारमैया

In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating 

-- Pattabhi Sitharamayya

11. जालिआंवाला घटना कहाँ हुई थी ? 
[SSC Tier 1 2015] 

A) इलाहबाद 
B) लखनऊ 
C) सूरत 
D) अमृतसर 

Answer: अमृतसर

Jallianwala incident took place at 

-- Amritsar

12. लोधी वंश का संस्थापक कौन था ? 
[SSC Tier 1 2015]

A) दौलत खान लोधी 
B) सिकंदर लोधी 
C) बहलोल लोधी 
D) इब्राहिम लोधी 

Answer: बहलोल लोधी

Who was the founder of Lodhi Dynasty? 

-- Bahlol Lodhi

NOTE:- If anyone have any questions or problems about this post please contact jigssolanki1995@gmail.com . 


         Please Share the blog with your friends also and if you need any study material for exam please provide your mail id in comment section. I will send it to you. Feel free to ask for any exam related assistance  !!





No comments: